ΑρκαδίαΤαξίδια

Αλωνίσταινα: Κρυμμένες ομορφιές… μόνο 2 ώρες από την Αθήνα!

Η γραφική Αλωνίσταινα βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων κρυμμένη σε μια κατάφυτη κοιλάδα από καρυδιές και έλατα στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου.

Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός με πολλές παλιές παραδοσιακές κατοικίες, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έργα της τέχνης των λαγκαδιανών μαστόρων. Το γραφικό και ιστορικό χωριό της Αλωνίσταινας θα σας μαγέψει με το φυσικό του κάλλος και θα σας προσφέρει ημέρες άνεσης, γαλήνης, ηρεμίας και αξέχαστων εμπειριών!

Απέχει 25 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και βρίσκεται σε κοιλάδα ανάμεσα στη Βυτίνα και την Πιάνα. Από την Αθ΄΄ηνα η απόσταση είναι 198χλμ.


Ο κεντρικός ναός του οικισμού είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή, ενώ στον προαύλιό του βρίσκεται ο τάφος της μητέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ζαμπίας Κωτσάκη. Η εκκλησία είναι ρυθμού βασιλική μονόκλιτη και χτίστηκε το 1742. Η εκκλησία διαθέτει ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του οποίου η δημιουργία ήταν τάμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μετά τη νικηφόρο μάχη στα Δερβενάκια. Την ημέρα της εορτής της, στις 26 Ιουλίου, γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι.

  • Αρχοντικά: Πολλά αρχοντικά του 19ου αιώνα χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από τους Λαγκαδιανούς μαστόρους, διασώζονται μέχρι σήμερα. Ένα από αυτά είναι το κτίριο που φιλοξενεί το αγροτικό ιατρείο και στην αίθουσα του 1ου ορόφου του πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Το Κεφαλάρι του Αγίου Νικολάου: Είναι μια από τις πηγές του ποταμού Ελισσώνα που εκβάλει στον Αλφειό.
  • Νερόμυλος: Σε μικρή απόσταση από την πλατεία βρίσκεται ένας παλιός νερόμυλος.
  • Διάσελο: Στο δρόμο από την Αλωνίσταινα προς την Βυτίνα θα βρείτε το περίφημο “Διάσελο”. Μια πανέμορφη χαράδρα σκεπασμένη από το δάσος.
  • Η πηγή της Κοκκινόβρυσης που προσφέρει δροσιά και ξεκούραση. Το τοπίο προσφέρει καταπληκτική θέα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, στην κορυφή της Οστρακίνας και σε υψόμετρο 1770 περίπου μέτρων λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες. Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.